מרדכי כפרי
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

אנדרטת העשרה (לנופלי המסוק)

האנדרטה הוקמה בחוף העשרה – דיקלה,בחבל ימית, בסיני. כאן הונצחו עשרה לוחמי צה"ל, בהם שני טייסים, שנספו ביום ט"ו בתמוז תשל"א (8.7.1971) בהתרסק המסוק בו טסו בשובם ממשימה מבצעית.
אבן גרניט ענקית, מוצבת ברחבה מגודרת, משקיפה מערבה אל אזור הנפילה. האנדרטה היא סלע גרניט אדמדם שהובא מדרום סיני, כ-13 מטר גובהו, 5 מטרים היקפו ומשקלו כ-130 טון, מוצב על בסיס מבטון יצוק, מצופה גרנוליט. על צידו האחד של הסלע חקוקים פרטי הנופלים, ובצידו השני – סמל חיל האוויר והפסוק: "ואפרוש כנפי עליך" (יחזקאל ט"ז, ח').
את הייעוץ הארכיטקטוני העניק האדריכל סעדיה מנדל, ואת החקיקה בסלע ביצע כפרי..
שטח סיני היה בשליטה ישראלית מאז מלחמת ששת הימים ב-1967 עד השבתו למצרים בהסכם השלום ב-1982. אז המצרים התחייבו להמשיך לשמור על האנדרטה.

שנת הקמה:

מיקום:

חומר:

מידות:

תהליך העבודה על האנדרטה בחוף דיקלה
נציגי משפחות הנספים גילו את גוש השחם בואדי א-שייח כשהוא תלוי על בלימה בצלעות הוואדי. מבצע מיוחד ורב הרפתקאות נערך כדי להורידו אל החולות, ולהובילו למקומו המיועד. הובאה הגוררת הגדולה ביותר בארץ ונפרצו דרכים עוקפות, על מנת לשנע את הסלע למרחק של מאות קילומטרים.
בקיץ 1972, פנו מ"סולל בונה" לכפרי ובקשו את עזרתו בהורדת אבן שחם גדולה, שהועמסה בסיני על משאית ויש להורידה מבלי שתינזק. כפרי בדק את האבן וראה שיש בה סדק, ואמר שחלק מן האבן עלול להתנתק ממנה. הוא יעץ לסלול דרך ישרה אל ראש התל, עליו תוצב האבן. כפרי בא, עזר לפרוק את האבן, ואכן כשהורדה ארצה נשבר חלק גדול לארכה.
כפרי נערך לחקיקה על האבן.
"…הכנתי כלים, ריתכתי ידיות לאזמלים, השחזתים, ארגנתי עצים לפיגומים, שכרתי קומפרסור, שכרתי משאית, תיקנתי את הטרקטור שלי, כדי שייצא לעבוד במדבר בלי תקלות. חשבתי על כל פרט, על כל תקלה שעלולה לקרות, שיהיה לי תחליף בתנאי מדבר ולא אבזבז זמן על נסיעות הלוך ושוב, להשיג, לחפש ולתקן. ירדתי לדיקלה עם משאית עמוסה לעייפה.
עבדתי כאשר לא עבדתי מעודי, מחושך עד חושך, בלי מליצה. בתנאי מדבר, ללא אוכל ושתיה מסודרים, כחייל בשדה, במשך חמש שבתות. לא נסעתי הביתה למשפחתי, כי הבטחתי להורים השכולים לעשות את המיטב שביכולתי.
גרתי בדיקלה. הייתי משכים עם זריחה, ומגיע לתל , תוך כשעה, בנסיעה בטרקטור. עבדתי כמו משוגע מחושך עד חושך, כי כל העת היה עליי לחץ לגמור את העבודה עד לתאריך יום הנפילה של המסוק. נעזרתי שם בילד בדואי, שהיה מגיש לי כלים כשעבדתי על הסולם הגבוה. כשגמרתי לחקוק את האותיות ביקשתי מבנות דיקלה, לצבוע אותן, כשהן עומדות על סולמות.
חדרתי עד כמה שמותר היה לי לחדור לאבן, מבלי לשנות את המרחקים המוסכמים לכיתוב.
חלק מהאותיות של השמות תיקנתי פעמים רבות, בגלל איכות הסלע. הן נחצבו מחדש, שוב ושוב, עד שהגעתי לשחם המלא, האמיתי, האדום, על מנת להבטיח את הישרדות האותיות.
(ראיון עם הפסל כפרי ע"י אשתו, רחל)

למעבר לכתבה על הפסל

מרדכי כפרי - אנדרטאות ופסלים

בואו לקרוא את הספר "מרדכי כפרי - אנדרטאות ופסלים" ותכירו את הביוגרפיה, התהליכים, התקופות השונות ובעיקר היצירה שהשאירו חותם במקומות רבים.

דילוג לתוכן